Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014

5 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος









                                                                                                                                5 Ιουνίου 2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΠΡΟΣ ΜΜΕ



Άλλη μία επετειακή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος φέτος βρίσκει το περιβάλλον να απειλείται από πολύ σοβαρούς κινδύνους. Αιγιαλοί, παραλίες, παράκτια οικοσυστήματα, προστατευόμενες φυσικές περιοχές και δάση χαρακτηρίζονται "προϊόν προς πώληση" από την κυβέρνηση και λεηλατούνται με το πρόσχημα της πίεσης του χρέους. Το νέο σχέδιο νόμου δίνει το δικαίωμα, σε οποιονδήποτε εκμεταλλεύεται εμπορικά μια παραλία, να επιχωματώσει ή να μπαζώσει, αρκεί να κριθεί ότι είναι απαραίτητο για την επιχείρησή του. Παύει να ισχύει η ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία και νομολογία και τίθενται τα φυσικά οικοσυστήματα υπό συναλλαγή και διαπραγμάτευση, υπό τους όρους μιας βραχυπρόθεσμης και στενής αντίληψης περί οικονομικής ανάπτυξης. 
 Η επικείμενη καταστροφή, με υδρόλυση, χημικών όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο, νότια της Κρήτης, εγκυμονεί τεράστιους οικολογικούς κινδύνους, που δεν αποτρέπονται με τη δίμηνη απαγόρευση της αλιείας στη Μεσόγειο. Η είσοδος των ουσιών αυτών στο θαλάσσιο περιβάλλον θα δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στους θαλάσσιους οργανισμούς και στη δημόσια υγεία, με αποτελέσματα που θα διαρκέσουν για πολλά χρόνια. Η Ελληνική Προεδρία στην ΕΕ και οι Έλληνες υπουργοί Περιβάλλοντος και Εξωτερικών μεθοδεύουν τη δυνατότητα των πολυεθνικών να επιβάλουν την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων φυτών στην Ευρώπη, αγνοώντας τη δεδηλωμένη θέληση των πολιτών για κατάργηση των μεταλλαγμένων. Σε έναν κόσμο ανταγωνιστικό, όπου τεράστια οικονομικά συμφέροντα αποκτούν πρωτοφανή πολιτική ισχύ, η προσπάθεια των οικονομικών ελίτ είναι ο έλεγχος των κοινωνιών με αρρύθμιστες σχέσεις και ανεξέλεγκτες αγορές, χωρίς προστατευτισμό, δημόσια αγαθά και υγιές περιβάλλον.
Όσο σκεφτόμαστε τον κόσμο μόνον ως υλικό και πρώτη ύλη, οι άνθρωποι θα αρπάζουν, θα λεηλατούν, θα πολεμούν για την κατοχή και ιδιοκτησία, θα υπάρχει βία. Αν σκεφτούμε όμως τον κόσμο, τη γη μας ως προϋπόθεση ύπαρξης, σαν την ίδια την προϋπόθεση της ζωής μας και έχουμε μια δημιουργική ενότητα μαζί της, τότε θα βρούμε τη χαρά να παίρνουμε λιγότερα για να απολαμβάνουμε υψηλότερα επίπεδα ποιότητας, χωρίς να δημιουργείται εξαθλίωση  και να προάγεται εκμετάλλευση και ανισότητες μεταξύ των κοινωνιών. Αυτό είναι το στοίχημα  και η πρόκληση που έχουμε για τα χρόνια που έρχονται. Ο Όμιλος Φίλων του Δάσους  σας προσκαλεί  το Σάββατο, 7 Ιουνίου 2014, στην ταβέρνα «Καλά κρασιά», στο χωριό Κωσταλέξι, στις  8.30 το βραδάκι. Θα προβληθούν ταινίες με περιβαλλοντικά θέματα και θα ακολουθήσει φαγητό και χορός.
Το ΔΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates | coupon codes