Τετάρτη, 23 Μαΐου 2012

Καταστολή του Καναδικού φοιτητικού κινήματος – Νύχτα με δεκάδες συλλήψεις

από ormithiella                        sxoliastesxwrissynora.wordpress.
Μόντρεαλ: Συλλήψεις φοιτητών που διαμαρτύρονται για τα δίδακτρα
Μετά από τρεις μήνες κινητοποιήσεων ψηφίστηκε νόμος που τις περιορίζει
Μόντρεαλ: Συλλήψεις φοιτητών που διαμαρτύρονται για τα δίδακτρα
Φοιτητική διαδήλωση στο Μοντρεάλ (Καναδάς), Κυριακή 20/5/2012, που κυρήχτηκε αμέσως “παράνομη” με βάση το νόμο της περασμένης εβδομάδας [AP Photo/The Canadian Press, Graham Hughes]
Τουλάχιστον εκατόν δέκα φοιτητές συνελήφθησαν τη νύχτα της Κυριακής, στο κέντρο του Μόντρεαλ, μετά την επέμβαση της αστυνομίας σε βάρος του κινήματος που έχει αναπτυχθεί και δρα εδώ και τρεις μήνες κατά της αύξησης των διδάκτρων.Κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης της αστυνομίας με τους φοιτητές σημειώθηκαν δέκα ελαφροί τραυματισμοί, μεταξύ των οποίων και τέσσερις αστυνομικοί. Τα επεισόδια πυροδότησε η έντονη αστυνομική παρουσία αλλά κυρίως ο «ειδικός νόμος» ο οποίος ψηφίστηκε την περασμένη Παρασκευή και θέτει μεγάλους περιορισμούς στο δικαίωμα στη διαδήλωση, κυρίως μάλιστα σε αυτές που πραγματοποιούνται έξω από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, στο όνομα της ελευθερίας της πρόσβασης στην εκπαίδευση των μη απεργών φοιτητών.
Η κινητοποίηση κηρύχθηκε «παράνομη» από τις δυνάμεις της τάξης δέκα λεπτά μετά την έναρξή της. Οι διοργανωτές δεν είχαν γνωστοποιήσει από πριν στην αστυνομία τη διαδρομή της πορείας, αντίθετα με αυτό που προβλέπει ο «ειδικός νόμος» που ψηφίστηκε την Παρασκευή και που αναζωπύρωσε την ένταση μεταξύ φοιτητών και αρχών.
Οι αστυνομικές δυνάμεις δεν ανακοίνωσαν τον αριθμό των διαδηλωτών αλλά τα τοπικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για αρκετές χιλιάδες άτομα στην αρχή της κινητοποίησης και μερικές εκατοντάδες γύρω στις 23:00 τοπική ώρα (06:00 ώρα Ελλάδος).
Η κλιμάκωση του αγώνα των φοιτητών που εδώ και τρεις μήνες επιμένουν να διαμαρτύρονται μαζικά στην αύξηση των διδάκτρων τους και να διεκδικούν το δικαίωμά τους στην εκπαίδευση και την παιδεία ήταν αποτέλεσμα της ψήφισης του «ειδικού νόμου» που θεσπίστηκε, όπως οι ίδοι λένε, για να χτυπήσει το κίνημά τους. 
Ο νέος νόμος θέτει ουσιαστικά τέλος στις απεργιακές κινητοποιήσεις, καθώς το τρέχον εξάμηνο ανεστάλη μέχρι τα μέσα Αυγούστου στα πανεπιστήμια και στα κολέγια που απεργούν.
Πηγή: http://www.tovima.gr/world/article/?aid=458636&h1=true

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates | coupon codes