Πέμπτη, 17 Ιανουαρίου 2013

Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος! 56,7 δισ. ευρώ οφειλές!

Το οικονομικό επιτελείο φοβάται καταιγίδα όταν αρχίσει η αποστολή των νέων εκκαθαριστικών κ.α. ...
 
Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος! 56,7 δισ. ευρώ οφειλές!
Τι και αν επιβάλλονται όλο και πιο αυστηρά χαράτσια, αυξήσεις και περικοπές, οι πολίτες αδυνατούν πλέον σε μεγάλο βαθμό να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς το κράτος...


Απόδειξη οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έναντι του Δημοσίου, καθώς με το «κλείσιμο» του 2012 έφτασαν στα 56,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων μάλιστα τα 13,2 δισ. ευρώ είναι νέες οφειλές, δηλαδή χρέη που συσσωρεύτηκαν από τη 1η Ιανουαρίου του 2012!

Σύμφωνα με πληροφορίες, μια ημέρα μετά από την επισημοποίηση της «κόκκινης» κάρτας που έβγαλε η Τρόικα στη πρόταση του υπουργείου Οικονομικών για βελτίωση των όρων ρύθμισης οφειλών, τα νεώτερα στοιχεία που έφτασαν στα χέρια το οικονομικού επιτελείου, δείχνουν ότι το Δεκέμβριο οι νέες οφειλές αυξήθηκαν περαιτέρω κατά περίπου 1,1 δισ. ευρώ, ενισχύοντας το φόβο των υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου ότι όταν θα αρχίσει η «καταιγίδα» των νέων εκκαθαριστικών για τον ΦΑΠ του 2010 και του 2012, για τις υπόλοιπες δόσεις του ΕΕΤΗΔΕ, για το νέο Ενιαίο Τέλος Ακινήτων, για το φόρο εισοδήματος του 2013, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές θα πολλαπλασιαστούν.

Είναι, άλλωστε, ενδεικτικό ότι έως τον Ιούλιο του 2012 οι νέες οφειλές ήταν μόλις 3,9 δισ ευρώ αλλά μόλις έφτασαν τα εκκαθαριστικά του φόρου εισοδήματος, τα χρέη αυξήθηκαν κατά περίπου 10 δισ. ευρώ!

Η άλλη διάσταση του προβλήματος είναι ότι παρά το μεγάλο όγκο ληξιπρόθεσμων οφειλών, η είσπραξη παραμένει μακριά από τους μνημονιακούς στόχους, τόσο όσον αφορά στις παλιές όσο και στις νέες οφειλές. Ειδικότερα, ως προς τις παλιές οφειλές των 43,5 δισ. ευρώ, το Δημόσιο κατάφερε να εισπράξει 1,4 δισ. ευρώ έναντι στόχου 2 δισ. ευρώ, ενώ ανάλογες είναι οι εισπράξεις κι από τις νέες οφειλές κάτι που σημαίνει ότι εισπράχθηκε το 10,6% έναντι στόχου 20%.

Ο δείκτης βελτιώνεται και φτάνει στο 15%, εάν από τα 13,2 δισ. των νέων οφειλών εξαιρεθούν τα 5 δισ. ευρώ της ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ, τα οποία θεωρούνται μη δυνάμενα προς είσπραξη.


Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates | coupon codes