Τρίτη 15 Μαΐου 2012

Η αρχή της τελευταίας πράξης για την Ευρώπη

Η οικονομική κρίση στην Ευρώπη μετατρέπεται σε πολιτική κρίση. Τα μέτρα λιτότητας που απαιτεί η Γερμανία από την Ελλάδα και άλλες χώρες όχι μόνο πυροδοτούν την κρίση στην Ελλάδα, αλλά εγείρουν και σοβαρότατα ερωτήματα και για την υπόλοιπη Ευρώπη. Τα ερωτήματα αυτά δεν αφορούν μόνο τα μέτρα λιτότητας, αλλά και τις πολιτικές και οικονομικές ελίτ, που κυριαρχούν στην Ευρώπη εδώ και μία γενεά.

Οι εκλογές στη Γαλλία και στην Ελλάδα δεν αντιπροσωπεύουν ακόμα οριστική ρήξη με το παρελθόν, είναι όμως προάγγελοι για εντεινόμενη πολιτική κρίση που επικεντρώνεται στην παλιά ευρωπαϊκή τάξη.

Με τον όρο «παλιά τάξη» δεν εννοείται μόνο η Ευρώπη που δημιουργήθηκε από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, αλλά και η ιδεολογία που την περιέβαλε. Αυτή η ιδεολογία έχει δύο μέρη: Το οικονομικό μέρος αφορά την πεποίθηση ότι το ελεύθερο εμπόριο και ένα ενοποιημένο ρυθμιστικό πλαίσιο θα δημιουργούσαν ένα πλαίσιο ευημερίας, το οποίο θα μοιράζονταν ίσα τα κράτη και οι τάξεις. Το πολιτικό μέρος της ιδεολογίας έχει να κάνει με την πεποίθηση ότι τα θεμελιώδη ζητήματα που χώριζαν τα ευρωπαϊκά κράτη έπαψαν να υφίστανται και ο διαχωριστικός εθνικισμός του παρελθόντος δεν είχε πλέον σημασία..euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates | coupon codes