Δευτέρα 7 Μαΐου 2012

Το τέλος του δικομματισμού

Με καταμετρημένο το 98,20% των εκλογικών τμημάτων της χώρας, τα ποσοστά που παίρνουν τα...
 
Το τέλος του δικομματισμού- Θρίαμβος του ΣΥΡΙΖΑ
κόμματα και οι έδρες που καταλαμβάνουν στη βουλή, όπως καταγράφονται στα αποτελέσματα του υπουργείου εσωτερικών, έχουν ως εξής:



ΝΔ: 18,93% και 109 έδρες  (1.176.599 ψήφοι)
ΣΥΡΙΖΑ 16,74 % και 52 έδρες (1.042.829 ψήφοι)
ΠΑΣΟΚ 13,22 % και 41 έδρες
Ανεξάρτητοι Έλληνες 10,58 % και 33 έδρες
ΚΚΕ 8,57 % και 26 έδρες
Λαϊκός Σύνδεσμος-Χρυσή Αυγή 6,97% και 21 έδρες
Δημοκρατική Αριστερά 6,09% και 19 έδρες.

Η αποχή φτάνει στο 34,98%



Εκτός βουλής μένουν τα κόμματα:

ΛΑΟΣ με ποσοστό 2,90%, Οικολόγοι Πράσινοι με ποσοστό 2,93% και Δημοκρατική Συμμαχία με ποσοστό 2,56%, Δημιουργία Ξανά 2,19%, Δράση-Φιλεύθερη Συμμαχία 1,79%, ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1,19%, Δημοκρατική Συμφωνία 0,95%, ΟΧΙ 0,92%.



Τον αρχηγό του πρώτου κόμματος που αναδείχθηκε από τις χθεσινές εκλογές της αναμένεται να καλέσει πιθανότατα εντός της ημέρας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας προκειμένου να του δώσει τη διερευνητική εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Η διερευνητική εντολή ισχύει για τρεις ημέρες.



Αν δεν διαπιστωθεί αυτή η δυνατότητα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του δεύτερου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος και εάν δεν τελεσφορήσει και αυτή στον αρχηγό του τρίτου κόμματος.





Στη δήλωσή του αμέσως μετά την ανακοίνωση των πρώτων επίσημων αποτελεσμάτων, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς απηύθυνε ανοιχτή πρόταση προς όλες τις δυνάμεις που έχουν ευρωπαϊκό προσανατολισμό για κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας σε δύο άξονες: την παραμονή στο ευρώ και την τροποποίηση των πολιτικών του μνημονίου υπέρ της ανάπτυξης.



«Κατανοώ την οργή του κόσμου, αλλά δεν θα αφήσουμε την Ελλάδα ακυβέρνητη» είπε, σημειώνοντας ότι η Νέα Δημοκρατία είναι ο μόνος πυλώνας σταθερότητας στη χώρα.



Ο Αλέξης Τσίπρας, από την πλευρά του, δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει συνεννόηση «πρωτίστως με τις δυνάμεις της Αριστεράς» για μία κυβέρνηση που θα ανατρέψει το μνημόνιο. Η «μόνη μας δέσμευση είναι ότι θα τιμήσουμε την εντολή που μας δίνει ο λαός» είπε, σημειώνοντας πως οι υπογραφές των δύο κομμάτων στο μνημόνιο «απονομιμοποιήθηκαν και τα κόμματα που το υπέγραψαν είναι μειοψηφία».



Τέλος, ο Ευάγγελος Βενιζέλος απέκλεισε το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, προτείνοντας το σχηματισμό κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση αυτή πρέπει να μετέχουν όλες οι δυνάμεις με φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό προκειμένου να έχει πολιτική νομιμοποίηση και αποδοχή στο εξωτερικό.epikaira.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates | coupon codes