Διαβάστε ορισμένα βασικά σημεία της εκλογικής διαδικασίας, τα οποία είναι χρήσιμα για την οργάνωση της μάχης των εκλογών. Οι εκλογές θα διεξαχθούν από τις 7 το πρωί ως τις 7 το απόγευμα.
Ποιοι ψηφίζουν
ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΨΗΦΟΥ έχουν όλοι οι Ελληνες πολίτες που:
- Εχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους (δηλαδή όσοι έχουν γεννηθεί μέχρι και το έτος 1994). Σε αυτές τις εκλογές δικαίωμα να ψηφίσουν έχουν όλοι οι πολίτες Ελληνες και Ελληνίδες πουγεννήθηκαν από 1/1/1994 έως 31/12/1994.
- Είναι εγγεγραμμένοι σε εκλογικό κατάλογο δήμου της χώρας και δεν έχουν στερηθεί το εκλογικό τους δικαίωμα με δικαστική απόφαση. Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική.
- Εξαιρούνται αυτής της υποχρέωσης όσοι είναι πάνω από εβδομήντα (70) ετών και όσοι κατά την ημέρα της ψηφοφορίας βρίσκονται στο εξωτερικό. Επίσης, εξαιρούνται οι ετεροδημότες που έχουν γραφτεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών αλλά δεν κατέστη δυνατή η σύσταση ειδικού εκλογικού τμήματος ετεροδημοτών, λόγω μη συμπληρώσεως σε όλη την εφετειακή περιφέρεια του αριθμού των σαράντα (40) τουλάχιστον ετεροδημοτών εκλογέων της ίδιας εκλογικής περιφέρειας.
Οι ψηφοφόροι προσέρχονται στο εκλογικό τμήμα της ψηφοφορίας και παρουσιάζονται στην εφορευτική επιτροπή, η οποία αναγνωρίζει την ταυτότητά τους και επαληθεύει την εγγραφή τους στον εκλογικό κατάλογο.
Η αναγνώριση των εκλογέων για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος γίνεται με βάση:
Την αστυνομική τους ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους ή την άδειας οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείαςόλων των ασφαλιστικών ταμείων. Σημειώνεται ότι τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά.
Επισημαίνεται ότι ανοικτά θα είναι για το κοινό το Σάββατο 5 και την Κυριακή 6 Μάη τα γραφεία Ταυτοτήτων των Υπηρεσιών της Αστυνομίας για την εξυπηρέτηση των ψηφοφόρων. Ειδικότερα, το Σάββατο 5 Μάη τα γραφεία θα λειτουργήσουν από τις 8 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα και την Κυριακή των Εκλογών από τις 7 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα. Τα Γραφεία θα εκδίδουν και θα αντικαθιστούν ταυτότητες, αφού προσκομιστούν αυτοπροσώπως από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο όλα τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά.
Πόσους σταυρούς βάζουμε
Στις βουλευτικές εκλογές ισχύει ο σταυρός προτίμησης, που σημαίνει ότι ο ψηφοφόρος μπορεί να βάζει σταυρό στον υποψήφιο βουλευτή προτίμησής του. Τα ψηφοδέλτια που δεν φέρουν σταυρό προτίμησης είναι έγκυρα και η ψήφος πηγαίνει υπέρ του κόμματος.
Οι ψηφοφόροι μπορούν να σταυροδοτήσουν στο ψηφοδέλτιο προτίμησής τους έναν ή και περισσότερους υποψηφίους, ανάλογα με τον αριθμό των βουλευτών που εκλέγει η εκλογική τους περιφέρεια.
Συγκεκριμένα:
Ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ υποψηφίων, σημειώνοντας σταυρό παραπλεύρως του ονόματός τους στο ψηφοδέλτιο του συνδυασμού, ως ακολούθως:
ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
|
Αριθμός εδρών
|
Σταυροί Προτίμησης
|
ΒΟΙΩΤΙΑΣ | 4 | 2 |
ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ | 5 | 2 |
ΕΥΒΟΙΑΣ | 6 | 2 |
ΦΩΚΙΔΑΣ | 1 | 1 |
Ειδικές κατηγορίες ψηφοφόρων
- Οι δικαστικοί, οι δημόσιοι, γενικά πολιτικοί υπάλληλοι και οι κληρικοί ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα είτε στην εκλογική περιφέρεια, στο δήμο που είναι εγγεγραμμένοι, είτε στον τόπο διαμονής τους με την ιδιότητα του ετεροδημότη εκλογέα, ψηφίζοντας τους συνδυασμούς και τους υποψήφιους της εκλογικής περιφέρειας που είναι εγγεγραμμένοι.
- Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι ψηφίζουν στο εκλογικό τμήμα στο οποίο ασκούν τα καθήκοντά τους τους υποψήφιους της εκλογικής περιφέρειας στην οποία υπάγεται το εκλογικό τμήμα.
- Οι εκλογείς που υπηρετούν στην Ελληνική Αστυνομία, στο Πυροσβεστικό Σώμα, στις Ενοπλες Δυνάμεις και στο Λιμενικό Σώμα εγγράφονται σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους και ψηφίζουν στον τόπο που υπηρετούν την ημέρα της ψηφοφορίας τους συνδυασμούς ή μεμονωμένους υποψήφιους της εκλογικής περιφέρειας στην οποία εδρεύει η υπηρεσία τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου