Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Προσφυγή του Ιατρικού Συλλόγου στο ΣτΕ κατά της συνταγογράφησης γενόσημων φαρμάκω


Στην προσφυγή, ο Ιατρικός Σύλλογος χαρακτηρίζει τη σχετική νομοθετική ρύθμιση του...
 
Προσφυγή του Ιατρικού Συλλόγου στο ΣτΕ κατά της συνταγογράφησης γενόσημων φαρμάκων
υπουργείου Υγείας αντισυνταγματική, παράνομη, αντίθετη με τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη και τους ευρωπαϊκούς νομικούς κανόνες, ενώ παράλληλα τονίζει ότι καταργεί το δικαίωμα ελεύθερης συνταγογράφησης.


Ο Ιατρικός Σύλλογος επισημαίνει ότι συνταγογράφηση αποτελεί μια αμιγώς ιατρική πράξη, η διενέργεια της οποίας προαπαιτεί και προϋποθέτει την επιστημονική κρίση του θεράποντος ιατρού, λαμβάνοντας υπ΄ όψη το ιστορικό, τις παθήσεις και τις ιδιαιτερότητες του ίδιου του ασθενούς, τα άλλα φάρμακα που πιθανά λαμβάνει και τις αλληλεπιδράσεις τους.


Όμως, η από 1η Μαρτίου 2012 υπουργική απόφαση που επιβάλλει τα γενόσημα, παραγνωρίζει τη βασική αρχή της επιστήμης του Ιπποκράτη, ότι στην ιατρική δεν υπάρχουν ασθένειες, αλλά ασθενείς, ενώ παράλληλα παραγνωρίζει ότι η συνταγογράφηση είναι μια ιατρική πράξη, αναφέρει ο Ιατρικός Σύλλογος. Με τον τρόπο αυτόν, όμως, η ευθύνη της επιλογής του κατάλληλου φαρμάκου μετατοπίζεται από τον αρμόδιο γιατρό, είτε στον φαρμακοποιό, είτε στον ίδιο τον ασθενή, προσθέτει ο Σύλλογος.epikaira.g

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates | coupon codes