Παρασκευή, 20 Απριλίου 2012

12η Πανελλαδική Γιορτή Ανταλλαγής Ντόπιων Ποικιλιών Στη γη του Πελίτι, στο Μεσοχώρι του Δήμου Παρανεστίου στο Ν. Δράμας. Σάββατο 21 Απριλίου 2012

12η Πανελλαδική Γιορτή Ανταλλαγής Ντόπιων Ποικιλιών
Στη γη του Πελίτι, στο Μεσοχώρι του Δήμου Παρανεστίου στο Ν. Δράμας.
Σάββατο 21 Απριλίου 2012
Οργάνωση: Εναλλακτική κοινότητα Πελίτι
Σε συνεργασία με το  Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Παρανεστίου
και την υποστήριξη του Δήμου Παρανεστίου
 
 
Αγαπητοί φίλοι του Πελίτι, φίλοι των ντόπιων ποικιλιών, της αχρήματης οικονομίας, με μεγάλη μας χαρά σας προσκαλούμε στις 21 Απριλίου 2012 να παραβρεθείτε και να συμμετέχετε στην 12η Πανελλαδική Γιορτή Ανταλλαγής Ντόπιων Ποικιλιών που οργανώνει το Πελίτι με την υποστήριξη του Δήμου Παρανεστίου  και του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Παρανεστίου.
Η 12η Πανελλαδική Γιορτή Ανταλλαγής Ντόπιων Ποικιλιών είναι η ετήσια κεντρική εκδήλωση του Πελίτι για τις ντόπιες ποικιλίες και τα αυτόχθονα αγροτικά ζώα.
Ανασκουμπωθείτε λοιπόν και στέψτε την προσοχή σας στη συλλογή των σπόρων από τις ποικιλίες που καλλιεργείτε έτσι ώστε να είστε και εσείς ένας από αυτούς που θα προσφέρει λίγους σπόρους και πολύ χαρά στη 12η Πανελλαδική Γιορτή Ανταλλαγής Ντόπιων Ποικιλιών.
Μια από τις φιλοσοφικές αρχές του Πελίτι είναι η υποστήριξη της ελευθερίας του ανθρώπου να κρατάει το δικό του σπόρο και να μην είναι εξαρτημένος κάθε χρόνο ούτε από την αγορά σπόρων από το εμπόριο ούτε από την προμήθεια σπόρων από το ίδιο το Πελίτι. Όλοι εσείς λοιπόν που έχετε πάρει σπόρους από το Πελίτι ή που διατηρείτε κάποιες παραδοσιακές ποικιλίες φροντίστε το 2012 να ρθείτε με σκοπό να δώσετε παρά να πάρετε σπόρους.
Η γιορτή θα πραγματοποιηθεί στη γη του Πελίτι στο Μεσοχώρι του Δήμου Παρανεστίου του Ν. Δράμας, το Σάββατο στις 21 Απριλίου 2012 από τις 11:00 το πρωί ως τις 4:00 το απόγευμα.

 
 
Οι στόχοι-όροι της γιορτής είναι
1.      Να δοθούν σε όσο το δυνατόν περισσότερους καλλιεργητές παραδοσιακές ποικιλίες λαχανικών, σιτηρών κ.α.
2.      Να έρθουν σε επαφή μεταξύ τους οι καλλιεργητές ντόπιων ποικιλιών και να ανταλλάξουν ποικιλίες, πληροφορίες και εμπειρίες.
3.      Να βρουν παραδοσιακές ποικιλίες οι καλλιεργητές που δεν έχουν παραδοσιακούς σπόρους.
4.      Να γίνουν όλες οι ανταλλαγές ελεύθερα, χωρίς τη μεσολάβηση του χρήματος.
 
Ηγιορτή είναι ανοιχτή στον κάθε ενδιαφερόμενο άσχετα αν έχει σπόρους ή όχι. 
 
Όσοι από σας φέρετε σπόρους φυτά η αυτόχθονα αγροτικά ζώα. Θα πρέπει να μας το κάνετε γνωστό ως τις 30 Μαρτίου 2012.
 
Οι καλλιεργητές και οι κτηνοτρόφοι που δεν θα μας το έχουν γνωστοποιήσει ως τις 30 Μαρτίου 2012 δεν θα γίνουν δεκτοί ως καλλιεργητές ή κτηνοτρόφοι.
Αυτή είναι μια βασική αρχή για να προστατέψουμε τη γιορτή. Οι καλλιεργητές οι οποίοι θα φέρουν σπόρους, θα πρέπει να φέρουν τουλάχιστον 50 φακελάκια από την κάθε ποικιλία συν ένα φακελάκι από κάθε ποικιλία για το Πελίτι.
Θα πρέπει να φέρουν τους σπόρους τους συσκευασμένους σε χάρτινα σακουλάκια  στα οποία θα αναγράφεται:
1.      η ποικιλία
2.      η περιοχή καλλιέργειας
3.      το όνομα του καλλιεργητή
4.      ο τρόπος καλλιέργειας
Οι καλλιεργητές που αδυνατούν να κάνουν αυτή τη συσκευασία θα μας ενημερώσουν  εγκαίρως (Ιανουάριο-Φεβρουάριο του 2012) έτσι ώστε να αναλάβουμε τη συσκευασία των σπόρων.
Προτείνουμε οι καλλιεργητές και οι κτηνοτρόφοι να φέρουν μαζί τους φωτογραφικό υλικό για να το αναρτήσουν στα περίπτερα τους. Οι καλλιεργητές και οι κτηνοτρόφοι θα έχουν περίπτερα όπου θα παρουσιάζουν τη δουλειά τους, τους σπόρους ή τα ζώα τους.
Οι καλλιεργητές και οι κτηνοτρόφοι, ερχόμενοι στο χώρο της εκδήλωσης, θα προμηθευτούν από τη γραμματεία-αν δεν το έχουν προμηθευτεί-το ειδικό καρτελάκι με το όνομά τους.
Οι καλλιεργητές με τη βοήθεια των εθελοντών θα πρέπει να στηρίξουν τα περιπτερά τους σε όλη τη διάρκεια της γιορτής, παρέχοντας πληροφορίες για τις ποικιλίες και καλλιεργητικές συμβουλές στους επισκέπτες.
 
Διανομή των σπόρων
Η προσφορά των σπόρων και των φυτών, θα γίνει από την έναρξη της γιορτής, δηλαδή από τις 11:00 το πρωί, με τα ειδικά κουπόνια που θα είναι διαθέσιμα στη γραμματεία της γιορτής στην είσοδο του κτήματος. Οι επισκέπτες ερχόμενοι στο χώρο της εκδήλωσης θα πρέπει να προμηθευτούν πέντε κουπόνια. Τα κουπόνια δίνονται δωρεάν. Το κάθε κουπόνι αντιστοιχεί σε ένα φακελάκι σπόρων και αμέσως μετά ακυρώνετε. Αυτό σημάνει ότι θα πρέπει να είστε προσεκτικοί στο τι ακριβώς θέλετε να πάρετε. Η προσφορά των σπόρων με κουπόνια ξεκίνησε στην 11η Πανελλαδική Γιορτή, κρίθηκε αναγκαία διότι σε όλα τα προηγούμενα χρόνια παρατηρήθηκαν φαινόμενα άνισης προσφοράς των σπόρων και δυσαρέσκειας επισκεπτών και καλλιεργητών που δεν πρόλαβαν να πάρουν σπόρους. Από την πλευρά των οργανωτών ήταν ένα σημείο που μας στεναχωρούσε πάντα και θεωρούσαμε  ότι δεν ήταν αντάξιο του όλου κλίματος και της φιλοσοφίας της γιορτής και του Πελίτι γενικότερα. Ενδεχομένως να θεωρείτε λίγα τα πέντε φακελάκια, πιστεύουμε ότι είναι μια πολύ καλή αρχή ή συνέχεια για τον κήπο σας. Τέλος ότι δεν μπορούμε να πάρουμε εμείς μπορεί να το έχει πάρει ο φίλος μας ή ο γείτονας μας. Έτσι μέσω της ανταλλαγής θα το αποκτήσετε και εσείς, άλλωστε οι ανταλλαγές είναι ένας από τους βασικούς στόχους του Πελίτι.

Η είσοδος στη γιορτή είναι ελεύθερη
Η γιορτή έχει ελεύθερη είσοδο, όλα είναι προσφορές, εκτός από έναν πάγκο του Πελίτι, τα έσοδα του οποίου  στηρίζουν οικονομικά τη γιορτή και τις δράσεις του Πελίτι. Παρακαλούμε αν πέσει στην αντίληψη σας κάποια οικονομική συναλλαγή μέσα στα όρια του κτήματος, πέρα  του συγκεκριμένου πάγκου, να μας ενημερώσετε.
 
 
Το τραπέζι της αγάπης
Στις μια το μεσημέρι θα υπάρχει κοινό γεύμα για όλους με παραδοσιακές ποικιλίες. Τα φαγητά είναι προσφορά των καλλιεργητών που παίρνουν μέρος στη γιορτή και φίλων.  Μπορείτε να φέρετε και εσείς κάτι για το κοινό τραπέζι π. χ ψωμί, λάδι, τυρί, ελιές, γλυκά, φρούτα κτλ.
Το Χαριστικό Παζάρι
Από το 2009 το Πελίτι άρχισε να οργανώνει παράλληλα με τις ομιλίες και τις άλλες εκδηλώσεις του χαριστικά παζάρια. Από το 2011 στην 11η Πανελλαδική Γιορτή ξεκίνησε να γίνετε και χαριστικό παζάρι και στην Πανελλαδική Γιορτή Ανταλλαγής Ντόπιων Ποικιλιών.
Σας προτείνουμε να ανοίξετε την καρδιά σας και να αναζητήσετε ρούχα, παπούτσια βιβλία, μικρό έπιπλα και άλλα πράγματα σε καλή κατάσταση που δεν τα έχετε χρησιμοποιήσει καθόλου τον τελευταίο χρόνο που σημαίνει ότι δεν σας είναι πλέον και πολύ απαραίτητα και να τα φέρετε στο χαριστικό παζάρι. Το όφελος που θα έχετε είναι τεράστιο μια που θα απελευθερώσετε λίγο χώρο στις ντουλάπες σας στο σπίτι σας και στο μυαλό σας. Θα δώσετε έτσι την ευκαιρία να έρθουν καινούρια πράγματα στη ζωή σας, γιατί απελευθερώνετε χώρο. Όταν μοιράζουμε τα πράγματα που έχουμε αυτά αυξάνουν.
"Κάθε χρόνο , χάρη στο Πελίτι, κάποιες δεκάδες χιλιάδες κήποι σε όλη την Ελλάδα μας δίνουν καρπούς χωρίς τη μεσολάβηση των χρημάτων. Η οικονομική κρίση δεν μπορεί να μας βλάψει. Οι κατσαρόλες μας θα είναι πάντα γεμάτες σε πείσμα των οικονομικών αναλύσεων. Η προσφορά σπόρων χωρίς χρήματα λειτουργεί και αποδίδει. Γιατί να μην προχωρήσουμε και άλλα αγαθά;
Φέτος στη γιορτή των σπόρων ας φέρουμε μαζί μας ότι μπορούμε να χαρίσουμε ή ότι θέλουμε να ανταλλάξουμε με κάτι που χρειαζόμαστε. Ας γίνει αυτή η γιορτή, γιορτή της αλληλεγγύης και της προσφοράς χωρίς χρήματα για κάθε είδους προϊόντα ή υπηρεσίες.
Και ας πάει ο Φ.Π.Α 800% Σκασίλα μας !!"
Κώστας Τσίγκος Καλλιεργητής.
 
Πώς θα φτάσετε στο Μεσοχώρι του Δήμου Παρανεστίου:
Το Μεσοχώρι είναι οικισμός που ανήκει στο Δήμο Παρανεστίου Ν. Δράμας. Είναι χτισμένο κοντά στις όχθες του ποταμού Νέστου σε υψόμετρο 120 μέτρων και σε απόσταση 42 χμ από την πόλη της Δράμας, 48 χμ από την Ξάνθη, 72 χμ από την Καβάλα, 105 χμ από την Κομοτηνή, 205 χμ από τη Θεσσαλονίκη και 715 χμ από την Αθήνα. Από το αεροδρόμιο της Χρυσούπολης, μέσω Καβάλας, 110 χμ και μέσω Κεχροκάμπου 50 χμ.
Το Μεσοχώρι είναι στη μέση περίπου της επαρχιακής οδού Δράμας-Ξάνθης. Μπορείτε να δείτε περισσότερες λεπτομέριες στο χάρτι της περιοχής

Με το ΚΤΕΛ ή το Τρένο
   Μπορείτε να έρθετε στο Μεσοχώρι με το ΚΤΕΛ Δράμας ή Ξάνθης και με το τρένο ως το Παρανέστι. Το Μεσοχώρι απέχει 2 χιλιόμετρα από το σταθμό του τρένου και την έδρα του Δήμου, το Παρανέστι.
Χρήσιμα τηλέφωνα:
ΚΤΕΛ Δράμας 2521032734
ΚΤΕΛ Ξάνθης 2541022684
ΟΣΕ Δράμας    2521032444
ΟΣΕ Ξάνθης     2541022581
 
Ταξί Παρανεστίου:
Βαγγέλης Σίωμος 6944591775
Λάζαρος Μπεΐνογλου 6974581067
Παναγιώτης Κοσμίδης 6946269766
 
Μη ξεχάσετε να έχετε μαζί σας ζεστά ρούχα (είναι απαραίτητα), ένα στρωσίδι για να κάτσετε στο γρασίδι, καλή διάθεση, συνεργασία και υπομονή.
Δηλώσεις συμμετοχής
1. Όσοι θα φέρετε σπόρους
Μπορείτε να ζητήσετε πληροφορίες και να δηλώσετε τη συμμετοχή σας στο τηλέφωνο 2524022059
από Δευτέρα έως Παρασκευή 9:00 το πρωί με 13:00 το μεσημέρι.
Πληροφορίες μπορείτε να πάρετε και από την ιστοσελίδα του Πελίτι www.peliti.gr
Ταχυδρομική διεύθυνση:
Πελίτι
Ταχ. Παρανεστίου
Τ. Κ. 66035 Παρανέστι.
Ηλεκτρονικό τταχυδρομείο: peliti@peliti.gr

2. Όσοι θα ρθείτε ως επισκέπτες
Δε χρειάζεται να δηλώσετε συμμετοχή

Καλή αντάμωση
"Να μας έχει ο θεός γερούς,
πάντα ν' ανταμώνουμε και να ξεφαντώνουμε βρε
με χορούς κυκλωτικούς τόσο ελεύθερους σαν ποταμούς"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates | coupon codes