Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Η ΑΜΑΡΤΩΛΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ και ΜΙΑ ΑΠΕΡΓΙΑ



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 
 20/03/2012
Την ιστορία των καυσίμων την γνωρίζετε οι περισσότερες και οι περισσότεροι. Εκατομμύρια άνθρωποι νεκροί, πόλεμοι, καταστροφές, δυστυχία, δολοφονίες, χούντες, ζόφος παγκόσμιος. Δίπλα στην συνολική αυτή εικόνα τοποθετείστε την εικόνα ενός απλού καταναλωτή που προσπαθεί σε ένα βενζινάδικο να ρίξει λίγη βενζίνη στο παλιό του αυτοκίνητο ή σε ένα παπάκι και απορεί με τις τιμές. Η διαφοροποίηση των εικόνων καταδεικνύει και την τεράστια ανουσιότητα όσων συμβαίνουν στον πλανήτη.
Το θέμα των καυσίμων είναι και έχει γίνει το ίδιο τεράστιο.
Συνεχώς φτάνουν οι πληροφορίες για πέρα ως πέρα αδικαιολόγητες αυξήσεις των τιμών της βενζίνης στη νησιωτική χώρα. Επίσημη αιτιολογία δεν υπάρχει, αλλά όλοι γνωρίζουμε ότι η πρόφαση αυτή την φορά είναι η απεργία των ναυτικών, η απεργία της Π.Ν.Ο. . Πάνω από 2 Ευρώ πωλείται η αμόλυβδη βενζίνη σε πρατήρια πολλά νησιά της χώρας (Κρήτη, Δωδεκάνησα, Κυκλάδες και Ιόνιο) και βέβαια η αδιαφορία και ανικανότητα του ανύπαρκτου «κράτους των αγορών» ξεπερνά κάθε όριο νομιμότητας. Οι αγορές δεν «αυτορυθμίζονται», απλά κερδοσκοπούν ασύστολα σε όλο τον πλανήτη.  Η επίκληση της απεργίας της Π.Ν.Ο. ως λόγου αύξησης των τιμών είναι ευνόητο ότι δεν μπορεί καν να διατυπωθεί.  ...

Η επιβολή εμπάργκο στο ιρανικό πετρέλαιο και όσα ακολούθησαν αποτελούν μία ακόμα ακραία απόδειξη της ακραίας κερδοσκοπικής ανεξέλεγκτης τάσης των αγορών.
Για την Ελλάδα και τη νότια Ευρώπη (Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία), οι οποίες βάσιζαν την παραγωγή τους στο ιρανικό πετρέλαιο, το οποίο προμηθεύονταν με ευνοϊκούς όρους, το εμπάργκο αποτελεί μία ακόμα καταστροφή, ένα επιπλέον οικονομικό πόλεμο.  Εάν το εμπάργκο διαρκέσει μία τριετία τα αρνητικά αποτελέσματα για την Ελλάδα θα έχουν κόστος πάνω από 20 δις Ευρώ.
Πέρα όμως από την διεθνή κερδοσκοπία, υπάρχει και η ντόπια. Αυτή που συνολικά καταγγείλαμε με την εκκρεμή από το 2008 μήνυσή μας. Δισεκατομμύρια το ετήσιο κόστος της λαθρεμπορίας, δισεκατομμύρια το κόστος της αισχροκέρδειας σε κάθε επίπεδο από την παραγωγή ως την κατανάλωση. Δισεκατομμύρια η κρατική αισχροκέρδεια με τους απίστευτους αδικαιολόγητους φόρους. Δισεκατομμύρια το κόστος στην παραγωγή και στην έλλειψη ανταγωνιστικότητας, τεράστιο το κοινωνικό και οικονομικό έλλειμμα που προκαλούν οι τιμές των καυσίμων στην χώρα. Η Ελλάδα, μεσοσταθμικά από το 2010, είναι η χώρα με τις υψηλότερες τιμές καυσίμων στον πλανήτη.    
 
Κάποιοι που ως πολιτικοί και κυβερνήτες εμπαίζουν τον ελληνικό λαό όφειλαν να έχουν ολοκληρωμένο σχέδιο για την ενέργεια, ώστε να αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα και όχι τεράστιο μειονέκτημα της χώρας μας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates | coupon codes