Διλήμματα, εκβιασμοί και τρομοκράτηση αποτελούν το βασικό τους οπλοστάσιο, μαζί με άχρηστες και υποκριτικές «συγγνώμες» και ψευδείς υποσχέσεις για κάποιου είδους απροσδιόριστη «ανάπτυξη». Όμως ο βασικότερος επικοινωνιακός στόχος δεν μπορεί να είναι υποσχέσεις που κανένας πλέον δεν πιστεύει.
Αντιθέτως η αγωνία τους συμπυκνώνεται στην προσπάθεια να αποκρύψουν τι περιμένει τον ελληνικό λαό από τον Ιούνιο και ύστερα - δηλαδή αμέσως μετά τις εκλογές και τον σχηματισμό κυβέρνησης: απολύσεις, φορολογική θύελλα, νέα επιδρομή σε μισθούς και συντάξεις, κατάργηση 13ου και 14ου μισθού, κατάργηση συμβάσεων και δικαιωμάτων, υφαρπαγή αποταμιεύσεων, ιδιώτες φοροεισπράκτορες, πλήρες ξεπούλημα της εθνικής περιουσίας ακόμη και στην... Τουρκία!
Και ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό. Ας τα πάρουμε όμως με μια σειρά, για να καταλάβουμε τι είδους διακυβέρνηση υπόσχονται οι συνεταίροι της κυβέρνησης Παπαδήμου για χάρη της «σωτηρίας» μας.
Έρχονται κι άλλα μέτρα
Ακόμη δεν έχει στεγνώσει το μελάνι, ακόμη δεν έχουν αποσαφηνιστεί τα μέτρα για την επόμενη τετραετία, ύψους 11,6 δισ. ευρώ, και ήδη η Κομισιόν και το ΔΝΤ προετοιμάζονται να κατέβουν στην Αθήνα για να συζητήσουν με τη νέα κυβέρνηση... επιπρόσθετα μέτρα για φέτος λόγω κακής εκτέλεσης του προϋπολογισμού μέχρι τώρα, αλλά και υψηλότερου ελλείμματος το 2011.
Όπως είχαμε γράψει πριν από έναν μήνα, το έλλειμμα το 2011 θα έκλεινε στο 10,6% προκαλώντας ανυπολόγιστες συνέπειες στο ελληνικό πρόγραμμα, αφού ούτε με την... κατάργηση των μισθών και των συντάξεων δεν θα μπορούσε να καλυφθεί το κενό.
Με παρέμβαση του Λουκά Παπαδήμου τον Φεβρουάριο, η Κομισιόν - για προφανείς λόγους - συμφώνησε να προσμετρηθούν συγκεκριμένες επιστροφές κονδυλίων στην Ελλάδα στον προϋπολογισμό του 2011, ώστε το έλλειμμα να ξεφουσκώσει κατά μία και πλέον μονάδα. Έτσι το περυσινό έλλειμμα αναμένεται να κλείσει μεταξύ 9,1% - 9,6%, αν και στην έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος (και αυτό είναι παράδοξο) αναφέρεται στο 10,6%!
Η καθίζηση της είσπραξης των εσόδων τους πρώτους δύο μήνες του 2012, όμως, δείχνει ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχει λύση μέσω αύξησης νέων φόρων και έτσι το... σοσιαλιστικό υπουργείο Οικονομικών έχει δώσει εντολή να υφαρπάζονται αποταμιεύσεις στις τράπεζες ακόμα και μικροοφειλετών προς τις εφορίες.
Η συμφωνία Βενιζέλου
Με αυτό το πλαίσιο ο Πολ Τόμσεν ετοιμάζεται να διαπραγματευτεί επιπρόσθετα μέτρα για φέτος, ώστε να καλυφθούν οι μαύρες τρύπες.
Μπήκαμε δηλαδή πάλι στη λογική των υπεραισιόδοξων προβλέψεων που ουδέποτε επιτυγχάνονται διότι, εσκεμμένα, κανείς από τους τροϊκανούς ή τους κυβερνητικούς δεν κάνει τον κόπο να προσμετρήσει την ακριβή έκταση της ύφεσης και της πραγματικής ρευστότητας των νοικοκυριών. Έτσι, κάθε τρεις μήνες, εδώ και δύο χρόνια, η κυβέρνηση κόβει μισθούς και συντάξεις, με όλα τα παρελκόμενα που βιώνουμε καθημερινά.
Μόνο που στο ΔΝΤ - κυρίως -δεν είναι... ηλίθιοι. Το σχέδιο προχωρά κανονικά και με τα νέα μέτρα του Ιουνίου, αλλά, με τα επιπρόσθετα που έρχονται και μας τα κρύβουν ακόμα, θα μπει η ταφόπλακα στην οικονομική ζωή, τους φτωχούς και τους μικρομεσαίους.
Όταν όμως ο Τόμσεν έγραψε στην έκθεση του ΔΝΤ για μέτρα ύψους 14,6 δισ. ευρώ που πρέπει να εφαρμοστούν, δεν έκανε... λάθος, παρά τις «έντονες» αντιρρήσεις του υπουργείου Οικονομικών. Έβαζε μέσα και τα επιπρόσθετα, τα οποία οι κυβερνητικοί γνωρίζουν πολύ καλά. Και πώς να μην τα γνωρίζουν, αφού ο Βενιζέλος συζήτησε για τα επιπλέον μέτρα στο Eurogroup της περασμένης εβδομάδας!
Η έκθεση της Κομισιόν που είχαν μπροστά τους οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ήταν ξεκάθαρη: τα δημοσιονομικά μεγέθη της Ελλάδας είναι μια ωρολογιακή βόμβα που δεν ξέρουμε πότε θα σκάσει, άρα δεν μπορούμε να αποκλείσουμε και νέα μέτρα άμεσα. Δηλαδή, εν γνώσει του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ συζητείται ήδη τι άλλο θα τραβήξουν οι Έλληνες πολίτες, αλλά κανείς δεν μπήκε στον κόπο να μας ενημερώσει!
Το ερώτημα λοιπόν που τίθεται είναι εάν ενημερώθηκαν και οι άλλοι αρχηγοί κομμάτων, και κυρίως η Ν.Δ., για το «κρυφό» χαράτσι που έρχεται σε περίπτωση που η ύφεση είναι – και θα είναι – υψηλότερη από τις προβλέψεις! Αν η Ν.Δ. δεν αντιδράσει αμέσως, αυτό θα σημαίνει ότι γνωρίζει επακριβώς τι έρχεται.
Τι γράφει ο «λογαριασμός»
Όπως πληροφορείται το «Π», λόγω του ότι δεν μπορεί να μπει άλλη φορολόγηση στους μικρομεσαίους, το ΔΝΤ έχει ζητήσει (και έχει αποσπάσει) την άμεση απόλυση 50 χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων. Αυτό πρέπει να γίνει μέχρι τον Ιούνιο, αλλά για προεκλογικούς λόγους αποσιωπάται.
Επιπλέον, για τον Οκτώβριο η τρόικα προσανατολίζεται να συζητήσει – με σκοπό να καταργήσει – τον 13ο και τον 14ο μισθό, παρά τις επικοινωνιακές κορώνες των κυβερνώντων. Το ζήτημα είναι ποια κυβέρνηση θα κληθεί να υπογράψει το... τετέλεσται. Οι τροϊκανοί ελπίζουν (και σπρώχνουν) για συγκυβέρνηση της Ν.Δ. με το ΠΑΣΟΚ, τα στελέχη των οποίων θεωρούνται πλήρως διαχειρίσιμα.
Στις κατ’ ιδίαν κουβέντες που έχει κάνει τους τελευταίους δύο μήνες ο Βενιζέλος με υψηλόβαθμα στελέχη της Κομισιόν και του ΔΝΤ φέρεται να έχει ζητήσει τη στήριξή τους για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ λέγοντάς τους ότι μπορεί να ελέγξει όλο το κόμμα και τους μελλοντικούς δικούς του υπουργούς σε μια συγκυβέρνηση, για όλα τα μέτρα που θα χρειαστούν, σε αντίθεση με το... ξέφραγο αμπέλι του Γ. Παπανδρέου!
Ο Σόιμπλε... ετοιμάζεται!
Βλέποντας το οικονομικό χάος που έρχεται λόγω της παρατεταμένης ύφεσης, αλλά και της πολιτικής αστάθειας που μπορεί να αναδείξουν οι κάλπες, οι πάντα προνοητικοί Γερμανοί... ετοιμάζονται.
Δυστυχώς, η συγκυρία λήξης της θητείας του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ως προέδρου του Eurogroup δεν ευνοεί την Ελλάδα. Ο Γιούνκερ αποχωρεί στο τέλος Ιουνίου και το τελευταίο «εξισορροπητικό» ανάχωμα κατά των σκληροπυρηνικών χωρών που επιθυμούν τη βάναυση τιμωρία της χώρας μας θα εξαλειφθεί. Το χειρότερο είναι πως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ετοιμάζεται να πάρει τη θέση του και, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν φαίνεται να υπάρχει άλλος σοβαρός υποψήφιος.
Ο Σόιμπλε, ανεπισήμως, έχει διαμηνύσει ότι η ανοχή του προς την Ελλάδα τελειώνει τον Ιούνιο, όταν θα γίνει η πρώτη μεγάλη αξιολόγηση για την εφαρμογή του νέου προγράμματος. Τότε που... συμπτωματικά τελειώνει και η θητεία του Γιούνκερ.
Τα μέχρι τώρα γερμανικά σχέδια, όπως έχουμε αποκαλύψει, κάνουν λόγο για πλήρη δημοσιονομικό εκτροχιασμό της Ελλάδας το 2013, που θα οδηγήσει σε νέο δάνειο το 2014, καθώς θα επισημοποιηθεί η πλήρης αδυναμία μας να ξαναβγούμε στις αγορές. Το νέο δάνειο (το περίφημο «τρίτο πακέτο») θα συνοδευτεί από το πάγωμα των δικαιωμάτων μας εντός ευρωζώνης και θα περιλαμβάνει χρονικό παράθυρο δύο ετών για «οικειοθελή» αποχώρησή μας από το ευρώ. Ως... αντάλλαγμα θα λάβουμε ένα επιπλέον μικρό «κούρεμα» των χρεών μας, χωρίς ωστόσο να μειώνονται οι οφειλές μας προς τους επίσημους δανειστές του ιδιωτικού τομέα.
Τίποτε όμως δεν μπορεί να αποκλείσει την επίσπευση του σχεδίου αυτού, εάν τα πράγματα στην Ελλάδα λάβουν ανεξέλεγκτη τροπή το καλοκαίρι.
Ο Γιούνκερ σε συνομιλητές του δήλωσε πως φοβάται την εξέγερση των Ελλήνων, αφού καμία κοινωνία δεν θα μπορούσε να δεχθεί το τσουνάμι μέτρων που έρχεται. Έχει πει πως θέλει να διασφαλίσει την παραμονή της Ελλάδας και να κλείσει όλες τις εκκρεμότητες πριν φύγει, όμως οι Γερμανοί δείχνουν να καθυστερούν σκοπίμως συγκεκριμένες αποφάσεις που αφορούν άμεσα ή έμμεσα τη χώρα μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου