Σάββατο, 17 Μαρτίου 2012

Ζητούν εγγυητικές οι ξένοι

thumb
«Εγγυητικές» από τους Έλληνες παραγωγούς και εξαγωγείς ζητούν οι ξένοι, προκειμένου να αγοράσουν τα προϊόντα τους. Το πρόβλημα αυτό προστίθεται στο ήδη υπάρχον με τους εισαγωγείς που δυσκολεύονται να αγοράσουν εμπόρευμα από το εξωτερικό.
Στις περισσότερες των περιπτώσεων, οι ξένοι, που παραγγέλνουν εμπορεύματα από την Ελλάδα, ζητούν πρώτα να παραλάβουν αυτό που έχουν παραγγείλει και μετά να πληρώσουν. Αρνούνται, δηλαδή, να καταβάλουν ακόμα και την όποια προκαταβολή! Η κατάσταση αυτή επιδεινώνει ακόμα περισσότερο τη θέση των ελληνικών επιχειρήσεων, οι οποίες, όταν παραγγέλνουν πρώτες ύλες, έχουν να αντιμετωπίσουν τα εξής:
♦ Οι προμηθευτές του εξωτερικού δεν δέχονται στη συντριπτική τους πλειονότητα εγγυητικές επιστολές ελληνικών τραπεζών.
♦ Όχι μόνο έχουν περιορίσει τον χρόνο αποπληρωμής των εμπορευμάτων, αλλά - αντίστροφα με ό,τι κάνουν όταν αγοράζουν από την Ελλάδα - ζητούν τα χρήματα πριν από την παράδοση!

Πληροφορίες αναφέρουν ότι σε μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας μας, με δίκτυο καταστημάτων σε όλη την επικράτεια, προμηθευτής περιόρισε την πίστωση από 70 σε 30 ημέρες. Σε άλλη, η πίστωση των 60 ημερών έχει μετατραπεί σε προκαταβολή! Η κατάσταση αυτή οδηγεί συχνά στα όρια της ασφυξίας πολλές από αυτές τις επιχειρήσεις, ειδικά όταν κάποιες εξ αυτών δραστηριοποιούνται σε κλάδους ευπαθών προϊόντων, αφού αδυνατούν να προμηθευτούν πρώτες ύλες στην ποιότητα που επιθυμούν, εμποδίζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την εύρυθμη λειτουργία τους.http://topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates | coupon codes