Πέμπτη, 8 Μαρτίου 2012

Λογοδοτούν στο Ευρωκοινοβούλιο για την ελληνική "συνταγή"!


Από την... Ιερά Εξέταση των ευρωβουλευτών θα περάσουν τα στελέχη της τρόικας Πολ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ στα τέλη του μήνα, καθώς κατόπιν μάχης που έδωσε η ομάδα των Σοσιαλιστών στο Ευρωκοινοβούλιο πέτυχε την εμφάνιση της τρόικας στην Επιτροπή Οικονομικών του οργάνου, όπου η τριάδα θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις για τη "συνταγή "λιτότητας που ακολουθείται στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των Νέων, την είδηση ανακοίνωσε χθες η επικεφαλής της ευρωομάδας του ΠΑΣΟΚ Μαριλένα Κοππά, συνοδεία των στελεχών της «εναλλακτικής» τρόικας των ευρωσοσιαλιστών που βρίσκεται στην Αθήνα και πραγματοποιεί επαφές.
«Στις 27 Μαρτίου καλείται η πραγματική τρόικα να δώσει απαντήσεις για το πώς είναι δυνατόν να επιβάλλονται τέτοια μέτρα και άνθρωποι χωρίς νομιμοποίηση να επιδεικνύουν τέτοια συμπεριφορά απέναντι στον ελληνικό λαό», υπογράμμισε η Μ. Κοππά.
Σημειώνεται ότι αυτή θα είναι η πρώτη φορά που στελέχη της τρόικας καλούνται σε επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου. Η απαίτηση για την εμφάνιση της τρόικας προήλθε από την ευρωομάδα των Σοσιαλιστών, σε συνέχεια της σχετικής συζήτησης που άνοιξε με αφορμή την επιστολή που είχε στείλει ο επικεφαλής της ομάδας Χάνες Σβόμποντα στους Ολι Ρεν και Ζοζέ Μπαρόζο καταγγέλλοντας την τρόικα για «αλαζονική και αποικιοκρατική» συμπεριφορά στην Ελλάδα.


Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε χθες και ο Ρόμπερτ Γκέμπελς, πρώην υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου και επικεφαλής της «εναλλακτικής» τρόικας. «Το δεύτερο Μνημόνιο και ο τρόπος που επιβλήθηκε στον ελληνικό λαό μάς έχει επιεικώς αναστατώσει. Χρειάζονται μεταρρυθμίσεις, αλλά διαβάζει κανείς το κείμενο και συνειδητοποιεί ότι από πίσω υπάρχει ιδεολογικό κίνητρο. Αυτό μας ανησυχεί. Ρώτησα, για παράδειγμα, ποιος αποφάσισε τη μείωση του κατώτατου μισθού και μου απάντησαν το Eurogroup. Υπάρχει ένα πρόβλημα δημοκρατικής λογοδοσίας στην ΕΕ. Και για πρώτη φορά θα γίνει δημοκρατικός έλεγχος των μελών της τρόικας», είπε.
Στόχος, πάντως, των ευρωσοσιαλιστών είναι να θεσμοθετηθεί ο έλεγχος της τρόικας από το Ευρωκοινοβούλιο, για παράδειγμα, ανά τρίμηνο, αν και κάτι τέτοιο θα μπορούσε να ισχύσει μόνο για τον Ματίας Μορς, ο οποίος εκπροσωπεί την ΕΕ.
Στη χθεσινή τους συνάντηση με έλληνες δημοσιογράφους, τα τρία στελέχη της «εναλλακτικής» τρόικας (εκτός από τον Γκέμπελς απαρτίζεται από την Πορτογαλίδα Ελίσα Φερέιρα, πρώην υπουργό Σχεδιασμού και καθηγήτρια Οικονομικών και τον Βούλγαρο Ιβάιλο Καλφίν, πρώην αναπληρωτή πρωθυπουργό με αρμοδιότητα θέματα οικονομίας) ξεκαθάρισαν ότι δεν ήρθαν στην Ελλάδα για να βρουν μαγικές λύσεις, αλλά για να δουν από κοντά τι συμβαίνει. Μάλιστα, τον Μάιο θα συντάξουν και σχετική έκθεση που θα παρουσιαστεί σε σχετική συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο.
defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates | coupon codes