Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Economist: «Πολεμική» ύφεση (7%) στην Ελλάδα το 2012!




starata.net
Συνθήκες πολεμικής ύφεσης προβλέπει για την Ελλάδα το 2012, το Economist Intelligence Unit (EIU).
Σύμφωνα με τις προβλέψεις της διαδικτυακής πύλης, το ΑΕΠ της χώρας θα μειωθεί κατά 7% κατά το τρέχον έτος, όταν ήδη για το 2011 οι κυβερνητικές – τροϊκανές προβλέψεις κάνουν λόγο για 6%!!!
Ουσιαστικά, οι προβλέψεις του EIU παραπέμπουν σε συνθήκες που επικρατούν σε εμπόλεμες καταστάσεις και μη χειρότερα! Ή μάλλον για να το θέσουμε αλλιώς, σχεδόν, καμία χώρα του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των εμπόλεμων ζωνών δεν προβλέπεται να έχει τέτοια οικονομική συρρίκνωνση!

Επομένως, όσοι τρομοκρατούν τον ελληνικό λαό, ταυτίζοντας μια ενδεχόμενη στάση πληρωμών και μια ενδεχόμενη έξοδο από την ευρωζώνη με την απόλυτη καταστροφή, μάλλον, θα έπρεπε να κάνουν κάποια αυτοκριτική!
Πολύ δε περισσότερο, όταν από το 2008 έως και το 2011 η ελληνική οικονομία έχει συρρικνωθεί σωρευτικά κατά 13% περίπου και κατά 20% έως το τέλος του 2012 , εφόσον επαληθευτούν οι προβλέψεις του EIU!
Πίσω μόνο από το Σουδάν…
Μοναδική εξαίρεση αποτελεί το Σουδάν, το οποίο από τον Ιούλιο του 2011 είδε το νότιο τμήμα του να αποσχίζεται μετά από έναν μακροχρόνιο εμφύλιο πόλεμο. Βάσει των εκτιμήσεων του EIU, η οικονομία του Σουδάν θα συρρικνωθεί κατά 9% καθώς η πλειοψηφία των πετρελαϊκών αποθεμάτων του βρίσκεται στο αποσχισθέν Νότιο Σουδάν…
Στην τρίτη θέση πίσω και από την Ελλάδα βρίσκεται άλλη μια χώρα της ευρωζώνης υπό τροϊκανή κηδεμονία, η Πορτογαλία με προβλεπόμενη ύφεση 4%!

Το μνημονιακό πρόγραμμα και η ευρωκηδεμονία «σκοτώνουν»!
Εϊναι σίγουρο πως τα εν Ελλάδι κυρίαρχα ΜΜΕ είτε θα υποβαθμίσουν τις προβλέψεις του EIU είτε θα σπεύσουν τις αποδώσουν στην κόντρα του City του Λονδίνου με το γερμανογαλλικό άξονα (επιβολή φόρου Τόμπιν κλπ).

Ανεξαρτήτως, όμως, των όποιων κινήτρων του EIU, αυτό που ισχύει είναι πως τα μέχρι σήμερα μνημονιακά μέτρα έριξαν το ΑΕΠ της Ελλάδας κατά 6%, τουλάχιστον, εντός του 2011!
Εάν, λοιπόν, κάποιος «προβάλει» τις επιπτώσεις των ήδη προαναγγελθέντων, (για το 2012) μνημονιακών μέτρων πάνω στην πορεία του ΑΕΠ εντός του τρέχοντος έτους, θα δει πως η πορεία του μπορεί να είναι μόνο χειρότερη από αυτή του 2011….
Υπενθυμίζουμε πως για το 2012 βρίσκονται στα σκαριά:
- Η περαιτέρω κατακρεούργηση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα (βλέπε σημερινό ρεπορτάζ πατώντας εδώ).
- To «κούρεμα» των 15 ειδικών μισθολογίων (ιατροί ΕΣΥ, ένστολοι, δικαστικοί κλπ) στα επίπεδα του ενιαίου μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων.
- Η μείωση των επικουρικών συντάξεων και η νέα μείωση στις συντάξεις κύριας ασφάλισης.
- Η διπλή καταβολή του χαρατσιού αλληλεγγύης εντός του 2012. Το μεν χαράτσι του 2012 θα καταβληθεί μέσω της μηνιαίας παρακράτησης από τη μισθοδοσία ενώ αυτό του 2011 θα εκκαθαριστεί μέσω της επόμενης φορολογικής δήλωσης.
Είναι προφανές πως τα ως άνω μέτρα, θα «καταβυθίσουν» περαιτέρω την καταναλωτική δαπάνη των λαϊκών νοικοκυριών!

Σε όλα αυτά φυσικά πρέπει να συνυπολογίσουμε και τις υφεσιακές επιπτώσεις των επερχόμενων «λουκέτων» σε μικρές επιχειρήσεις αλλά και της καλπάζουσας ανεργίας…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates | coupon codes