Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Με τρύπα 10% έκλεισε ο Προϋπολογισμός του 2011

Με μεγάλες αποκλίσεις στο σκέλος των εσόδων και των δαπανών έκλεισε το 2011 ο κρατικός...
 
Με τρύπα 10% έκλεισε ο Προϋπολογισμός του 2011
Προϋπολογισμός. Τα επίσημα προκαταρκτικά στοιχεία για το δημοσιονομικό έτος 2011 αναμένεται να δοθούν σήμερα, Τρίτη, στη δημοσιότητα από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτος.


Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 12μηνο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2011, σε δημοσιονομική βάση, το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού διαμορφώθηκε άνω των 22 δισ. ευρώ, έναντι στόχου 21,06 δισ. ευρώ όπως προσδιορίστηκε στον Προϋπολογισμό του 2012 και ελλείμματος 23,3 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2010.



Σε δημοσιονομικό επίπεδο οι αποκλίσεις των εσόδων του 2011 ξεπέρασαν τα 1,315 δισ. ευρώ. Ειδικότερα τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 47,6 δισ. ευρώ περίπου.


Η υστέρηση των εσόδων αποδίδεται από το υπουργείο Οικονομικών στις μειωμένες εισπράξεις από παρακράτηση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά το τρέχον έτος λόγω της ευνοϊκότερης φορολόγησης βάσει του νέου φορολογικού νόμου και της μείωσης των εισοδημάτων καθώς και στις αυξημένες επιστροφές φόρων λόγω συμψηφισμού εκκρεμοτήτων παρελθόντων ετών.


Ακόμη, η υστέρηση έναντι το στόχου για το ίδιο διάστημα οφείλεται σε καθυστερήσεις είσπραξης των φορολογικών εσόδων που προέκυψαν από την παράταση των προθεσμιών για την πληρωμή φόρων έως τις 20 Ιανουαρίου 2012.


Οι δαπάνες του Τακτικού Προϋπολογισμού κινήθηκαν εκτός στόχων, γεγονός που αποδίδεται στις αυξημένες δαπάνες για τόκους και στην αύξηση των πρωτογενών δαπανών συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2010 που οφείλεται στην αύξηση των δαπανών  για ασφάλιση, περίθαλψη και κοινωνική προστασία.

ΠΗΓΗ: In.g

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates | coupon codes