Σάββατο 14 Μαρτίου 2015

Ανασφάλιστοι Ο.Α.Ε.Ε Ιωαννίνων ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 13/3/15

 
Το  νομοσχέδιο με την ρύθμιση των 100 δόσεων για διαβούλευση στο www.opengov.gr .Μήπως κάποιος είδε καμία προεκλογική εξαγγελία στο νομοσχέδιο;
Στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ άλλων υπάρχουν οι δεσμεύσεις  του για
·         Ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας
·         Σχεδιασμός για δίκαιο τρόπο καταβολής βάση της  εισφοροδοτικής ικανότητας
·         Αποποινικοποίηση των οφειλών
·         Κατάργηση των χαριστικών νόμων και των διατάξεων σε μεγαλοσυμφέροντα
·         Μέτρα για την πάταξη της αδήλωτης εργασίας
·         Διεκδίκηση των κλεμμένων αποθεματικών
·         Αξιοποίηση της λίστας των μεγαλοφειλέτων
·         Αύξηση του ορίου οφειλής για συνταξιοδότηση στα 50.000€
Από τα παραπάνω δεν υπάρχει τίποτα στο νομοσχέδιο, είναι καθαρά ένα εισπρακτικό μέτρο και κινείται στην ίδια λογική με την προηγούμενη ρύθμιση  που είναι «ΦΕΡΤΕ ΜΑΣ  ΛΕΦΤΑ».
Σύμφωνα με στοιχεία του 2013 σε μελέτη της ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ οι οφειλέτες του ΟΑΕΕ
Όρια οφειλής
Πλήθος
Ποσό
1 -35.000€
522.617
3.231.873.405€
35.001- 100.000€
52.817
2.816.341.227€

Θα ήταν πιο λογικό σύμφωνα και με τις προεκλογικές εξαγγελίες η κυβέρνηση να προσπαθήσει να εισπράξει από τις 52.817 μεγαλοφειλέτες  και όχι από τους 522.617 που οι οφειλές τους δημιουργηθήκαν μέσα στην κρίση . Δυστυχώς όμως μπήκαν πάλι όλοι μέσα σε ένα τσουβάλι χωρίς διακρίσεις ,χωρίς κριτήρια ,χωρίς ελαφρυντικά  ,χωρίς κοινωνική δικαιοσύνη . Ο στόχος της ρύθμισης  (σύμφωνα με δημοσιεύματα) είναι η πληρωμή των μικροποσών και των ποσών που δεν είναι σε δικαστική εκκρεμότητα.  Δηλ. πάλι οι μεγαλοφειλέτες εκτός, πάλι οι μικροί θα πληρώσουν το μάρμαρο ,πάλι αυτοί που δεν έχουν τρόπο αντίστασης είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης, πάλι οι μικροί που δεν έχουν τα μέσα συνεχίζουν να απειλούνται και να εκβιάζονται για κάθε κινητό και ακίνητο που διαθέτουν.
Μια άλλη  μεγάλη αδικία είναι της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για την οποία κανείς δε θέλει να μιλήσει. Όλοι οι κυβερνητικοί παράγοντες και οι δημοσιογράφοι θεωρούν αυτονόητη την κεφαλαιοποίηση των οφειλών. Θεωρούν αυτονόητο να σε χρεώνουν κάτι που δεν σου παρέχουν και να σου βάζουν και πρόστιμο. Για να μην νομίζουμε πως αυτό είναι ένα μικρό ποσό αγγίζει το 40% της οφειλής . Επίσης η αναπροσαρμογή των οφειλών πολλαπλασιάζει το αρχικό κεφάλαιο. Για να το καταλάβουμε, κάποιος που έχει διακόψει την εργασία του το 2000 αλλά είχε οφειλές ο  ΟΑΕΕ του λέει πως μου χρωστάς από το 2000 Χ ποσό αλλά αν με πλήρωνες σήμερα θα ήσουν στην ασφαλιστική κατηγορία που αναπροσαρμόστηκε (αυξήθηκε 30%) άρα υπολογίζουμε την οφειλή με την αναπροσαρμογή προσθέτοντας και τις ανάλογες προσαυξήσεις .
Η τοκογλυφία του οργανισμού είναι μεγάλη αρκεί να σκεφτεί κανείς πως μέχρι το 2012 οι προσαυξήσεις ήταν στο 12% το 2013 στο 8,25% και έπειτα για όσους μπήκαν στην προηγούμενη ρύθμιση έπεσαν στο 4,56% όλα αυτά όταν το δημόσιο δανειζόταν μεσοσταθμικά από 5% μέχρι 2,5%.
Από την άλλη πλευρά το μείζον ζήτημα είναι  πως γίνεται να πληρώσει κάποιος τη ρύθμιση όταν δε μπορεί να πληρώσει τα τρέχοντα. Δηλ. χρωστάς 30.000 (κεφαλαιοποιημένα ) σε 100 δόσεις είναι 300€ το μήνα βρίσκεσαι στην 6η κατηγορία και σε γυρνάνε στην 3η δηλ από 204€ στα 167€ το μήνα. Άρα  πρέπει να πληρώσεις 300 δόση +167 τρέχοντα=467€ το μήνα  όταν δεν μπορούσες να πληρώσεις  204€ το μήνα.
Και όλα αυτά όταν υπάρχει  η γνωμάτευση του Μανιτάκη – Καϊδατζή που αναγκάζει τον ΟΑΕΕ ,σύμφωνα με το καταστατικό του ,να μειώσει τις εισφορές από το 2009 και έπειτα. Επίσης καταγγέλλει την πρακτική του ΟΑΕΕ να μην δίνει πάσης φύσεως βεβαιώσεις στους ασφαλισμένους ανεξάρτητα από το αν υπάρχει οφειλή και θεωρεί παράνομη τη στάση του να μην θεωρεί τα βιβλιάρια υγείας σε περίπτωση οφειλής αφαιρώντας έτσι το συνταγματικό δικαίωμα κάθε πολίτη για  πρόσβαση στην υγεία. Επίσης έχουν βγει αρκετές αποφάσεις δικαστηρίων που θεωρούν παράνομες τις  χρεώσεις , την μη θεώρηση βιβλιαρίων και την πρακτική των αναγκαστικών μέτρων.
Συμπερασματικά ,καταλήγουμε πως αυτό που θέλει η κυβέρνηση είναι να εισπράξει ότι μπορέσει και όχι να βρει μια βιώσιμη λύση για τον οργανισμό δίνοντας την ευκαιρία  σε 663.000 (μέχρι τον 12/2013) χωρίς να υπολογίσουμε προστατευόμενα  μέλη ,να έχουν ασφάλεια και σύνταξη.
Το ασφαλιστικό σύστημα δεν είναι μόνο εισφορές , είναι αυτό που δίνει ασφάλεια και εμπιστοσύνη, είναι ο καθρέφτης της κοινωνικής δικαιοσύνης και μέσα από αυτό έρχεται η κοινωνική ανάταση και η παραγωγική ανάπτυξη. Για να λυθεί το πρόβλημα πρέπει να δούμε όλους τους παραπάνω παράγοντες και όχι μόνο πόσοι χρωστάνε .Αν είναι όμως να το δούμε μόνο σαν εισπρακτικό μέσο πρώτα να βρούμε που πήγαν τα αποθεματικά. Πρώτα να επιστραφούν πίσω τα κλεμμένα μετά να πληρώσουν όλοι αυτοί που με χαριστικές διατάξεις ασφαλιστικών εισφορών έχουν γράψει κέρδη πολλών εκατομμυρίων και μετά να καλέσουμε αυτούς που είναι τα πραγματικά θύματα της κρίσης.
Για τους παραπάνω λόγους πιστεύουμε πως η νέα ρύθμιση θα έχει την τύχη των προηγούμενων και όσο αφορά τους ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ – ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΥΣ η κυβέρνηση και ο ΟΑΕΕ θα μας έχουν πάντα απέναντί να τους κουνάμε το δάχτυλο και να τους προτείνουμε λύσεις που μπορούν να εφαρμοστούν στη πράξη και να δώσουν ανάσα στην ζωή μας και στις επιχειρήσεις μας.


ΟΜΑΔΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΟΑΕΕhttps://anasfalistoioaeeioanninon.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates | coupon codes