Τετάρτη, 13 Φεβρουαρίου 2013

Μαχαίρι στη λίστα των ακριβών φαρμάκων

Μαχαίρι στη λίστα των ακριβών φαρμάκων
Ψαλίδι μπαίνει στον κατάλογο των φαρμάκων για σοβαρές παθήσεις, τα οποία καλύπτονται αποκλειστικά από τα ασφαλιστικά ταμεία χωρίς συμμετοχή των ασθενών. Σύμφωνα με τη νέα λίστα, τα ακριβά φάρμακα που πλέον αποζημιώνονται πλήρως από τα Ταμεία είναι μόλις 230, ενώ η παλαιά λίστα αριθμούσε περίπου 900 σκευάσματα.


Τελικοί αποδέκτες των περικοπών εν μέσω κρίσης είναι και πάλι οι ασθενείς, οι οποίοι πλέον θα αναγκάζονται να πληρώνουν συμμετοχή για τα ακριβά φάρμακα που έχουν αποκλεισθεί από τον νέο αυστηρότερο κατάλογο, ενώ ως τώρα τα έπαιρναν δωρεάν. Σημειωτέον ότι οι τιμές των σκευασμάτων «υψηλού κόστους» αρχίζουν από 200 ευρώ, στη λίστα όμως περιλαμβάνονται και φάρμακα αξίας ακόμη και υψηλότερης των 3.000 ευρώ. Και αυτό γιατί τα φάρμακα αυτά συνταγογραφούνται για την αντιμετώπιση σοβαρών ασθενειών όπως είναι ο καρκίνος, αυτοάνοσα νοσήματα (π.χ. σκλήρυνση κατά πλάκας), ενώ στην ίδια λίστα συμπεριλαμβάνονται σκευάσματα που χορηγούνται στους ανοσοκατεσταλμένους (δηλαδή σε ανθρώπους που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση).
Επιπλέον, αναφέρουν «Τα Νέα», στον ίδιο κατάλογο υπάρχουν και τα «ορφανά» φάρμακα, που απευθύνονται σε ασθενείς που πάσχουν από νόσους ιδιαίτερα σπάνιες. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, από τον νέο κατάλογο δεν έχουν αφαιρεθεί τα πιο ακριβά φάρμακα. Αντίθετα, έχουν εξαιρεθεί τα φθηνότερα σκευάσματα έτσι ώστε να περιοριστεί το κόστος που επιβαρύνει τους ασφαλισμένους. Οι ίδιες πηγές προσθέτουν, σημειώνεται στο δημοσίευμα, ότι αρχικά ο κατάλογος αυτός είχε δημοσιευθεί με μόλις 86 φάρμακα, τα χρόνια όμως που μεσολάβησαν έφτασε τα 900 για να περιοριστεί τώρα στα 230.
Η έκδοση του καταλόγου αποτελεί προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της «θετικής λίστας», δηλαδή του καταλόγου με τα σκευάσματα των οποίων το κόστος αγοράς από τους ασθενείς καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία με τη συμμετοχή και των ασφαλισμένων. Υπενθυμίζεται ότι στην πλειονότητά τους τα ακριβά φάρμακα, τα οποία συνταγογραφούνται και από τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ και των λοιπών ταμείων, διακινούνται από τα φαρμακεία τόσο των δημόσιων νοσοκομείων όσο και των ιδιωτικών κλινικών αλλά και από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Το ετήσιο κόστος τους εκτιμάται ότι αγγίζει τα 250 εκατ. ευρώ, κάτι που προκαλεί πονοκέφαλο στους διοικητές των νοσοκομείων, καθώς η εξυπηρέτηση εξωτερικών ασθενών αυξάνει σοβαρά τα έξοδά τους και τινάζει τους προϋπολογισμούς τους στον αέρα.

troktiko.eu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates | coupon codes