Τρίτη, 26 Φεβρουαρίου 2013

Σε δημόσια «θέα» τα κατασχεμένα ακίνητα


Στο διαδίκτυο θα δημοσιεύονται τα ακίνητα, τα οποία θα κατάσχει η Εφορία από φορολογουμένους που έχουν χρέη προς το Δημόσιο
 
Σε δημόσια «θέα» τα κατασχεμένα ακίνητα
Συγκεκριμένα, του υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης θα δημιουργήσουν ένα ειδικό site, στο οποίο θα αναρτώνται όλοι οι πλειστηριασμοί ακινήτων, πιστεύοντας ότι με αυτό τον τρόπο οι ενδιαφερόμενοι θα πολλαπλασιαστούν. Η ηγεσία του ΥΠΟΙΚ είναι διστακτική με τα κέρδη που θα αποφέρουν οι πλειστηριασμοί ακινήτων, καθώς η αγορά ακινήτων έχει πέσει. Επίσης, πολλοί πλειστηριασμοί κηρύσσονται  άγονοι, με το Δημόσιο να χάνει σημαντικά έσοδα. Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες η ιδέα ανήκει και υποστηρίζεται έντονα από το γενικό γραμματέα Εσόδων κ. Θεοχάρη,Όμως, εκτός από τη χαμηλή ζήτηση το πρόβλημα είναι και η ελλιπής ενημέρωση, γι’ αυτό και τα δύο υπουργεία θα δημιουργήσουν αυτό το site, για τους ενδιαφερόμενους.


Με βάση το υφιστάμενο νομικό καθεστώς οι φορολογικές αρχές μπορούν με συνοπτικές διαδικασίες να κατασχέσουν περιουσιακά στοιχεία των φορολογούμενων που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο.


Μάλιστα στην περίπτωση χρεών προς το δημόσιο δεν υπάρχει και προστασία της μοναδικής κατοικίας του οφειλέτη, όπως ισχύει για τα χρέη προς τις τράπεζες εφόσον το χρέος είναι έως 200.000 ευρώ.


Η ελάχιστη τιμή στην οποία, βάσει νόμου, μπορεί να πωληθεί ένα ακίνητο με πλειστηριασμό είναι η αντικειμενική αξία. Εφόσον η διαδικασία πλειστηριασμού κηρυχθεί άγονη μετά από τρεις πλειστηριασμούς, τότε ο ενδιαφερόμενος (στην περίπτωση αυτή το ελληνικό δημόσιο) μπορεί με αίτησή του προς το πρωτοδικείο να ζητήσει διόρθωση της τιμής προς τα κάτω προκειμένου να είναι δυνατή η πώληση σε τιμή κατώτερης της αντικειμενικής.


Εκτός από τους πλειστηριασμούς ακινήτων το υπουργείο Οικονομικών προχωρά και σε κατασχέσεις «εις χείρας τρίτων», δηλαδή μισθών και συντάξεων (ακατάσχετο έως 1.000 ευρώ), ενοικίων, καταθέσεων σε τραπεζικούς λογαριασμούς, απαιτήσεων από πελάτες κ.ά..epikaira.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates | coupon codes