Παρασκευή, 22 Φεβρουαρίου 2013

Γνωριμία με τον Κυκλαδικό Πολιτισμό στη Βιβλιοθήκη Λιβαδειάς (7-26/4/2013)

Η Δημόσια Βιβλιοθήκη Λιβαδειάς σε συνεργασία με το Σύλλογο ΦΙΛΟΙ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣδιοργανώνει για μια ακόμη φορά εκπαιδευτικά προγράμματα  με θέμα τον Κυκλαδικό Πολιτισμό, βασισμένα σε εκπαιδευτικό υλικό του Μουσείου Κυκλαδικού Πολιτισμού.
Τα προγράμματα απευθύνονται σε παιδιά Γ’ Τάξης των Δημοτικών Σχολείων, και απαιτείται η προεγγραφή σχολικών τάξεων, μετά από συνεννόηση των εκπαιδευτικών με τη Βιβλιοθήκη (κ. Μιμίκου τηλ. 22610.89975 ή κ. Διαμαντή τηλ. 22610.89977).
Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιούνται καθημερινά πρωινές ώρες, από 7 έως και 26 Απριλίου 2013, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Βιβλιοθήκης (3ος όρ.).
Εμψυχώτρια η αρχιτέκτονας Μάρω Ρόδη.
Κόστος συμμετοχής: 2 ευρώ ανά μαθητή.


Pregnant Cycladic figurine Staatliche Antikensammlungen.jpgΤην ονομασία Κυκλάδες χρησιμοποίησαν οι αρχαίοι έλληνες συγγραφείς για να χαρακτηρίσουν το πυκνόσύμπλεγμα των μικρών νησιών στο κέντρο του Αιγαίου πελάγους, τα οποία φαίνονται να σχηματίζουν έναν νοητό κύκλο γύρω από το ιερό νησί τους και τόπο λατρείας του Απόλλωνα, τη Δήλο. Τα νησιά αυτά υπήρξαν το λίκνο ενός σημαντικού πολιτισμού, του λεγόμενου Κυκλαδικού πολιτισμού, που άνθησε κατά την 3ηχιλιετία π.X.
Τρεις είναι οι λόγοι που συνέτειναν στη γένεση και στην ανάπτυξη πολιτισμού στις Κυκλάδες κατά τους αρχαιότατους αυτούς χρόνους. Πρώτον, η στρατηγική γεωγραφική τους θέση, δεύτερον, οι περιορισμοί του φυσικού τους περιβάλλοντος οι οποίοι ανάγκασαν τους νησιώτες να στραφούν εξαρχής στην θάλασσα προκειμένου να προσποριστούν τα απαραίτητα για την επιβίωσή τους και τρίτον, ο ορυκτός τους πλούτος, συγκεκριμένα ο οψιανός της Μήλου, η σμύριδα της Νάξου, ο μόλυβδος της Σίφνου, ο χαλκός της Κύθνου και της Σέριφου και, τέλος, η κατεξοχήν πρώτη ύλη των νησιών, το μάρμαρο.
Ο όρος κυκλαδικός πολιτισμός, τον οποίο ο Χρήστος Τσούντας χρησιμοποίησε με γεωγραφική και χρονολογική σημασία, είναι συνώνυμος των όρων Πρωτοκυκλαδικός πολιτισμός ή Πρώιμη εποχή του Χαλκού ήΠρωτοχαλκή εποχή. Με τους όρους αυτούς προσδιορίζεται η πρώτη από τις τρεις περιόδους στις οποίες διακρίνεται συμβατικά η εποχή του χαλκού στα νησιά των Κυκλάδων.
Η εποχή αυτή καλύπτει περίπου δύο χιλιετίες, δηλαδή το διάστημα από το 3200 έως το 1100 π.χ., και διακρίνεται σε Πρωτοκυκλαδική, Μέση και Υστεροκυκλαδική. Ο Κυκλαδικός πολιτισμός όμως άκμασε περισσότερο την περίοδο της πρώιμης Εποχής του Χαλκού (3000-2000). πηγή:://liblivadia.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates | coupon codes