Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΑ ΡΑΦΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 700 ΦΑΡΜΑΚΑ!

Τουλάχιστον 700 φάρμακα απουσιάζουν από τα ράφια των ελληνικών φαρμακείων, με αποτέλεσμα χιλιάδες ασθενείς να μην μπορούν να κάνουν τη θεραπεία τους και να τίθεται σοβαρό πρόβλημα για τη δημόσια...
υγεία. Σύμφωνα με καταγγελία του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, «οι ελλείψεις των φαρμάκων που παρατηρούνται τον τελευταίο καιρό ολοένα και αυξάνονται. Όλοι πλέον οι Έλληνες πολίτες έχουν αντιληφθεί ότι τα φάρμακα στην Ελλάδα βαίνουν συνεχώς προς εξαφάνιση».
Πρόκειται για καρδιολογικά, πνευμονολογικά, αντικαταθλιπτικά, νευρολογικά, αντικαρκινικά φάρμακα, αλλά και εμβόλια και ορμόνες, αρκετά από τα οποία είναι αναντικατάστατα. Μεταξύ αυτών Aerolin, Micardis, Atrovent, Flixotide, Lipitor. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από τον Προμηθευτικό Συνεταιρισμό Φαρμακοποιών Αττικής που εφοδιάζει με φάρμακα την πλειοψηφία των 3.500 φαρμακείων του Λεκανοπεδίου.
«Καμπανάκι» Όπως αναφέρει ο ΦΣΑ, «έχουμε επανειλημμένως κρούσει τον κώδωνα κινδύνου. Η Ελλάδα αποτελεί πλέον επισφαλή τόπο διακίνησης όλων των προϊόντων συμπεριλαμβανομένων και του κοινωνικού αγαθού που λέγεται φάρμακο».
«Ο μόνος που δεν έχει καταλάβει τι συμβαίνει είναι ο υπεύθυνος, δηλαδή ο ΕΟΦ», λέει ο κ. Λουράντος.
Όπως διευκρινίζει ο Σύλλογος, ο ΕΟΦ θέτει ως προϋπόθεση για να διαπιστωθεί έλλειψη ενός φαρμάκου «το σκεύασμα να είναι βεβαιωμένα απουσιάζουν από το 20% των φαρμακείων του νομού». Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι στην Αττική π.χ. που έχει 3.500 φαρμακεία το φάρμακο που λείπει από την αγορά, θα πρέπει βεβαιωμένα και εγγράφως να λείπει από 700 φαρμακεία, προκειμένου ο ΕΟΦ να προχωρήσει σε ελέγχους προς τις εταιρείες ή τους συνεταιρισμούς που (δεν) τροφοδοτούν με φάρμακα την αγορά.
Για το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης φαρμάκων έγινε χθες ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας με συμμετοχή και του ΕΟΦ. Σύμφωνα με πληροφορίες, διαπιστώθηκαν τα εξής: 1. Τριάντα φάρμακα από αυτά που έχουν «εξαφανιστεί» είναι εξαιρετικά σημαντικά για την υγεία των ασθενών. 2. Σε 15 εταιρείες διαπιστώθηκε ότι εισάγουν λίγες ποσότητες των φαρμάκων. Για τον λόγο αυτό θα γίνουν έλεγχοι, θα δοθούν εξηγήσεις κι αν χρειαστεί θα επιβληθούν πρόστιμα. 3. Διαπιστώθηκε ότι πολλά φαρμακεία κάνουν παράλληλες εξαγωγές και γι' αυτό θα γίνουν αυστηροί έλεγχοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates | coupon codes