Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012

Καταρρέει η αγορά ενέργειας στην Ελλάδα



Η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ευρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης. Αυτό είναι από καιρό γνωστό κι ακόμη από πολύ πιο πριν αναμενόμενο. Λανθασμένες πολιτικές που ωφέλησαν ολίγους και έβλαψαν πολλούς οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση. Οι καταναλωτές έχουν φθάσει στα όριά τους αναφέρει η «ημερησία».
Οι οφειλές προς τη ΔΕΗ Α.Ε. αυξάνονται συνεχώς κι αυτή τις μετακυλύει στους άλλους παραγωγούς και προμηθευτές καυσίμων. Η λύση των αυξήσεων αυτή τη φορά οδηγεί σε οικονομική ασφυξία και κατάρρευση της αγοράς.
Κι αυτό για τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ δεν είναι υπερβολή. Ο κίνδυνος είναι υπαρκτός και άμεσος. Υπουργοί, ρυθμιστές και σύμβουλοι, ως μαθητευόμενοι μάγοι, παίζουν με τη φωτιά, ωθώντας τους καταναλωτές σε αδυναμία πληρωμής των λογαριασμών τους.
 Αλήθεια, πώς ακριβώς σκέπτεται ο αρμόδιος υπουργός Ενέργειας να αντιμετωπίσει δέκα ή πενήντα χιλιάδες καταναλωτές, αν αυτοί σταματήσουν να πληρώνουν.

Θα τους αποσυνδέσει από το δίκτυο; Κι αν ναι, τι θα κάνει με τις παράνομες επανασυνδέσεις που θα ακολουθήσουν; Και πώς σκέπτεται να εισπραχθούν τα οφειλόμενα; Ή, μήπως, θα ισχυρισθεί ότι αυτό δεν είναι της αρμοδιότητάς του; Είναι δυνατόν όλοι να βλέπουν ότι οι πελάτες - καταναλωτές δεν πληρώνουν τους λογαριασμούς τους κι αυτοί να αυξάνουν τις τιμές και να προσθέτουν φόρους;
Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι αν άρει τις φορολογικές επιβαρύνσεις στους λογαριασμούς, υποχρεωτικά θα επιβαρυνθούν οι μισθωτοί και συνταξιούχοι και αν δεν αυξήσει τα τιμολόγια, θα καταρρεύσει η αγορά. Φαίνεται ότι οι υπουργοί της δεν καταλαβαίνουν ή κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν ότι ακριβώς αυτά τα μέτρα οδηγούν στη καταστροφή.
Αν θέλουν να αυξήσουν τα έσοδα από τα τιμολόγια, ας επανεξετάσουν την τιμολογιακή πολιτική που ασκούν, υπέρ των κάθε μορφής προνομιούχων και μεγαλοκαταναλωτών. Με ποια λογική, για παράδειγμα, ο μικρομεσαίος καταναλωτής πρέπει να επιδοτεί τις καταναλώσεις στις βίλες και στις επιχειρήσεις των προνομιούχων στα νησιά;
Τα αιολικά πεδία, ο άνεμος δηλαδή, είναι καύσιμο «εν ανεπαρκεία» ή όχι; Αυτοί που εγκαθιστούν τις ανεμογεννήτριές τους σε δημόσιες εκτάσεις δεν αποκλείουν την πρόσβαση άλλων σε αυτές;
Τι μέρος των κερδών από τη χρήση αυτού του καυσίμου εισπράττει το Δημόσιο; Είναι το ποσοστό 3% που εισπράττει η Τοπική Αυτοδιοίκηση εύλογο ή αστείο; Και γιατί έχουν εξαιρεθεί τα φωτοβολταϊκά, από τη ρύθμιση αυτή;
Υπάρχει και το σκάνδαλο με τα τιμολόγια των ΑΠΕ (φωτοβολταϊκών και ανεμογεννητριών). Προκλητικά υψηλές τιμές, που τελικώς επιδοτούν τις βιομηχανίες της Γερμανίας, της Κίνας και της Νότιας Κορέας. Δημιούργησαν ανέφικτες προσδοκίες σε αγρότες και μικρο-αποταμιευτές και υψηλά κέρδη σε επιτήδειους «πράσινους» επιχειρηματίες.
 Άραγε, δεν γνώριζαν πολιτικοί και ρυθμιστές της αγοράς για τη «φούσκα» που δημιουργούσαν; Βεβαίως και γνώριζαν. Δεν ήξεραν ότι δεν υπήρχε η αναγκαία υποδομή στις γραμμές μεταφοράς; Δεν ήξεραν ότι αυτά τα φορτία χαρακτηρίζονται από διακυμάνσεις και χρειάζονται αντισταθμιστικές εφεδρείες; Τι είδους ρυθμίσεις προέβλεψαν; Προειδοποίησαν τους αφελείς μικρο-επενδυτές γι' αυτό; Όχι βέβαια. Ζήτησε κανένας ευθύνη από κανένα; Βεβαίως, όχι.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates | coupon codes